Kredyt w walucie obcej
- This topic has 5 replies, 6 voices, and was last updated 6 years, 4 months ago by .
Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
- You must be logged in to reply to this topic.
Pożyczki i Chwilówki – Porównywarka › Forums › Kredyty mieszkaniowe › Kredyt w walucie obcej
Tak, jak w temacie. Czy waszym zdaniem opłaca się jeszcze brać kredyt w obcej walucie? Jeżeli tak, to w jakiej?
Wiesz co niektórzy biorą w euro, gdyż na dzień dzisiejszy ta waluta jest najbardziej stabilna. Ale nie wiadomo co będzie za np 5 lat. Ja oglądałam te kredyty w euro i nie widzę dużej różnicy między złotówkami. Na długą metę się opłacają, gdyż bank pobiera jednorazową dużą prowizję. Natomiast w krótkim czasie lepiej wziąć w złotówkach. Tak mi sie wydaje.
Tak patrzałem na oprocentowanie kredytów w euro, bo jeszcze ewentualnie ta waluta wchodziłaby w grę i uważam że sie nie opłaca. Duża różnica to nie jest, a wręcz kredyt w euro wychodzi drożej niż w złotówkach. Chyba banki chcą skutecznie zniechęcić do brania kredytu w walutach obcych.
Te kredyty dalej sa nisko oprocentowane, ale jak przeliczysz sobie różnice kursowe, wychodzi na to samo. Jedynie frank te parę lat temu się rzczywiscie opłacał.
Ja lepiej bym nie brała w walucie obcej. Ryzyko kursowe jest bardzo duże. Nie daj boże euro pójdzie w dół lub sie załamie sytuacja na rynkach zachodnich, to jesteś ugotowany.
Dziś nie ma pewnej waluty. Wszystko jest sztucznie podtrzymywane i balansuje na granicy rentowności. Czekam jak to pier… dutnie i pojawi się ogólnoświatowy kryzys.